Οδηγός αγοράς ενισχυτή αυτοκινήτου

Αποκτήστε την ισχύ και τον αριθμό των καναλιών που χρειάζεστε

Όταν αγοράζετε έναν ενισχυτή αυτοκινήτου, πιθανόν να έχετε ερωτήσεις αλλά και απορίες ανάλογα με το τι σκέφτεστε να φτιάξετε.
Αυτός ο οδηγός αγοράς ενισχυτή αυτοκινήτου θα σας βοηθήσει με τις ερωτήσεις και απορίες σας για να φτιάξετε τον ήχο που επιθυμείτε στο αυτοκίνητο σας.

Θα δούμε,

  • Γιατί πρέπει να αποκτήσω ενισχυτή;
  • Προσθήκη ενισχυτή σε εργοστασιακό στερεοφωνικό σύστημα
  • Πόση ισχύ χρειάζονται τα ηχεία μου;
  • Πόσα κανάλια πρέπει να έχει ο ενισχυτής μου;
  • Πόση ισχύ χρειάζομαι για ένα υπογούφερ;

 

Αν θέλετε τη μουσική σας δυνατή, ο ενισχυτής είναι απαραίτητος. Αλλά ακόμα και αν δεν ακούτε αρκετά δυνατά, ένας ενισχυτής ισχύος θα δώσει ζωή στη μουσική σας, αναδεικνύοντας όλη την ζωντάνια και τις λεπτομέρειες της. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα της προσθήκης ενός ενισχυτή:

 • Καλύτερη ποιότητα ήχου – Η προσθήκη ενισχυτή σας δίνει καθαρή ισχύ που μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία σας χωρίς παραμορφώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική σας θα ακούγεται καθαρότερη και πιο εστιασμένη σε όλα τα επίπεδα έντασης.
 • Ισχύς για aftermarket ηχεία – Ένα εργοστασιακό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αναβαθμισμένα σας ηχεία. Αν προσθέτετε στο αυτοκίνητό σας υψηλής ποιότητας ηχεία είτε ομοαξονικά πολύ δε μάλλον διαιρούμενα, αυτά σίγουρα απαιτούν περισσότερη ισχύ για  αποδώσουν από ότι μπορεί να προσφέρει το υπάρχων εργοστασιακό σύστημα.
 • Εγκατάσταση υπογούφερ – Τα υπογούφερ απαιτούν σημαντικά περισσότερη ισχύ από ότι μπορεί να παρέχει ένα εργοστασιακό σύστημα. Ένας ξεχωριστός ενισχυτής είναι απλά απαραίτητος.

Bizzar A3KW Monoblock Ενισχυτής 3000Wrms

398,05

Κωδικός προϊόντος: E-A3KW Κατηγορία:
Διαβάστε περισσότερα

Θέλω να αναβαθμίσω το εργοστασιακό ηχοσύστημα.

Τα τυπικά εργοστασιακά στερεοφωνικά αυτοκίνητων έχουν συνήθως μέγιστη ισχύ εξόδου 10-15 watts RMS ανά κανάλι,
παρά τις διαφημίσεις των αντιπροσωπιών των αυτοκινήτων.
Αυτή η ισχύ δεν είναι συνήθως αρκετή ούτε για να ξεπεραστεί ο θόρυβος του δρόμου χωρίς να ακουστεί παραμόρφωση.

Ένας οικονομικός τρόπος για να αναβαθμίσετε το ηχοσύστημα σας χωρίς να αλλάξετε το εργοστασιακό στερεοφωνικό ή τα ηχεία του αυτοκινήτου σας είναι να αποκτήσετε έναν ενισχυτή 2 ή 4 καναλιών για να αυξήσετε την ισχύ των εμπρός ή και των πίσω ηχείων σας. Οι ενισχυτές STETSOM που απεικονίζεται παρακάτω αποτελούν καλά παραδείγματα αυτών των μικρών ενισχυτών 2 ή 4 καναλιών που είναι αρκετά μικροί ώστε να εγκαθίστανται εύκολα σχεδόν παντού και αρκετά ισχυροί ώστε να αυξήσουν δραματικά την ποιότητα και τη λεπτομέρεια του ήχου σας.

Οδηγός αγοράς ενισχυτή αυτοκινήτου
STETSOM Iron Line – IR 160.2
Οδηγός αγοράς ενισχυτή αυτοκινήτου
STETSOM Iron Line – IR 400.4

Αναζητήστε εισόδους σε επίπεδο ηχείων

Εάν προσθέτετε έναν ενισχυτή σε εργοστασιακό σύστημα, αναζητήστε ένα μοντέλο με “εισόδους επιπέδου ηχείων”. Αυτοί οι ενισχυτές μπορούν να χειριστούν το σήμα επιπέδου ηχείων διευκολύνοντας την εγκατάσταση χωρίς επιπλέον ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

 

DIY Βοήθεια εγκατάστασης

  • Οι ενισχυτές δεν έρχονται με τις καλωδιώσεις που χρειάζεστε για να τους συνδέσετε στο στερεοφωνικό σας σύστημα.
  • Τα κιτ καλωδίωσης παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να στείλετε σήμα και ρεύμα στον ενισχυτή σας.
  • Θα χρειαστείτε επίσης καλώδια ηχείων για να ενώσετε τον ενισχυτή με τα ηχεία σας.
  • Ένας πυκνωτής αποθηκεύει εφεδρική ισχύ και την παρέχει όταν ο ενισχυτής σας την χρειάζεται περισσότερο.
  • Και μην ξεχνάτε τα επιπλέον υλικά που μπορεί να χρειαστείτε για μια πραγματικά επαγγελματική εγκατάσταση: τερματικά μπαταριών, ασφαλειοθήκες, ασφάλειες, κ.λπ.

 

Πόση ισχύ χρειάζονται τα ηχεία μου;

Όλα τα ηχεία, ειδικά τα διαιρούμενα (ξεχωριστά woofer και tweeters), παίζουν πολύ καλύτερα αν τους δώσουμε  περισσότερη ισχύ από ότι μπορεί να δώσει ένα εργοστάσιακό ή ακόμα και ένα after market στερεοφωνικό.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των ηχείων θα βρείτε την ισχύ RMS (ή “συνεχή”), συνήθως ως εύρος – “περιοχή ισχύος RMS  5 – 60 Watt” για παράδειγμα. Ο μεγαλύτερος αριθμός – το 60 watt στο συγκεκριμένο παράδειγμα – αντιπροσωπεύει την ισχύ στην οποία το ηχείο θα έχει την μέγιστη και καλύτερη απόδοση σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Μην υπερβαίνετε τις ονομαστικές τιμές ισχύος RMS

Για τα ηχεία σας, χρησιμοποιήστε έναν ενισχυτή του οποίου η έξοδος RMS ανά κανάλι δεν είναι μεγαλύτερη από την ισχύ RMS κάθε ηχείου.
Για τον ενισχυτή σας, πάρτε ηχεία με ισχύ RMS που είναι ίση ή μεγαλύτερη από την έξοδο RMS του ενισχυτή.

Focal FDS 2.350 Stereo D Class bridgeable amplifier

330,00

Κωδικός προϊόντος: FDS 2.350 Κατηγορία:
Διαβάστε περισσότερα
Έτσι, αν έχετε ήδη ηχεία, βρείτε την ισχύ RMS τους. Εάν τα μπροστινά και τα πίσω ηχεία σας είναι διαφορετικά watt, κρατήστε τη χαμηλότερη τιμή.

Πόσα κανάλια πρέπει να έχει ο ενισχυτής μου;

Κάθε “κανάλι” ενός ενισχυτή είναι μια διακριτή πηγή ισχύος, που προορίζεται να τροφοδοτεί ένα ηχείο. Πόσα κανάλια χρειάζεστε εξαρτάται από τα σχέδιά σας για το ηχοσύστημα σας τώρα και στο μέλλον.

Ενισχύω μόνο τα ηχεία μου

Πολλοί άνθρωποι θέλουν τη μουσική τους με ισχυρή μπροστινή σκηνή και δεν χρησιμοποιούν καν ηχεία πίσω.

Ένας ενισχυτής 2 καναλιών είναι η λύση όταν χρειάζεται  να τροφοδοτήσετε ένα μόνο ζευγάρι ηχείων. Αλλά αν σας αρέσει ο ήχος rear fill στο αυτοκίνητό σας και θέλετε να διατηρήσετε την μπροστά-πίσω επιλογή , πάρτε έναν ενισχυτή 4 καναλιών – ένα κανάλι για κάθε ηχείο.

Θέλω να ενισχύσω ηχεία και ένα subwoofer

Υπάρχουν ορισμένοι άλλοι τύποι ενισχυτή που πρέπει να λάβετε υπόψη αν θέλετε να συμπεριλάβετε και ένα υπογούφερ στο σύστημά σας. Ένας ενισχυτής 3 καναλιών μπορεί να ενισχύσει ένα ζευγάρι ηχεία και ένα υπογούφερ αρκετά αποτελεσματικά.

Ένας ενισχυτής τεσσάρων καναλιών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ένα ζευγάρι ηχείων και γεφυρωμένο για  το sub. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική επέκταση του συστήματός σας, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε αργότερα τον ενισχυτή για να παίξετε τέσσερα ηχεία και να προσθέσετε έναν ξεχωριστό ενισχυτή για το υπογούφερ.

Ίσως θελήσετε να δείτε και την εκδοχή ένός ενισχυτή 5 καναλιών που μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο το σύστημά σας. Είναι τέσσερα κανάλια για τα ηχεία σας, καθώς και ένα πέμπτο κανάλι υψηλότερης ισχύος για το υπογούφερ.

Σκοπεύω να αλλάξω ηχεία μαζί με τον νέο μου ενισχυτή

Κατά την σχεδίαση ενός συστήματος από την αρχή, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι: “Πόσο δυνατό θέλω να είναι;” Ένα σύστημα ήχου αυτοκινήτου δεν χρειάζεται απαραίτητα τεράστια ισχύ για να ακουστεί καλά, αλλά η αρκετή ισχύς είναι καλή για τη δυναμική και το σώμα του συστήματος – την ικανότητα να αναπαράγει έντονα και δύσκολα μεταβατικά περάσματα όταν η μουσική τα ζητά.
Επίσης το εσωτερικό μέγεθος του οχήματός σας πρέπει να ληφθεί υπόψιν για τον σχεδιασμό.

Hifonics ANDROMEDA X4

655,50

Κωδικός προϊόντος: ANDROMEDA X4 Κατηγορία:
Διαβάστε περισσότερα

Πόση ισχύ χρειάζεται το σύστημά μου;

Εάν το αυτοκίνητο σας είναι ένα μικρό κουπέ ή ένα hatchback, ένα σπορ αυτοκίνητο ή ένα pickup με μικρή καμπίνα, για παράδειγμα, ένας ενισχυτής  50 Watt RMS ανά κανάλι ή μικρότερος πιθανότατα θα είναι ok, καλύπτοντας τους θορύβους του δρόμου και προσθέτοντας δυναμική και ευκρίνεια στη μουσική σας. Αναζητήστε ηχεία με τουλάχιστον 50 Watt RMS για να τα συνδυάσετε με τον ενισχυτή.

Για μεγαλύτερα οχήματα και για όσους θέλουν περισσότερη ένταση, θα πρέπει να ανέβετε τουλάχιστον στα 75 Watt RMS ανά κανάλι. Μια διαφορά 5 ή 10 watt δεν θα κάνει καμία διαφορά και πιθανώς δεν θα μπορεί καν να ακουστεί. Τα αντίστοιχα ηχεία θα πρέπει να έχουν το καθένα  75 Watt RMS ή περισσότερο.

Όσοι από εσάς επιθυμείτε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και όγκο από το σύστημά σας θα πρέπει να επιλέξετε ενισχυτή με 100 Watt RMS ή περισσότερα ανά κανάλι. Επιλέξτε ηχεία ή σετ ηχείων τα οποία να αντέχουν σε τόσα RMS  όσα και ο ενισχυτής.

Χρειάζομαι έναν ενισχυτή μόνο για  υπογούφερ.

Το μπάσο είναι πολύ πιο δύσκολο να ενισχυθεί από το υπόλοιπο φάσμα του ήχου – γι ‘αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί ενισχυτές σχεδιασμένοι αποκλειστικά για αναπαραγωγή μπάσων.

Οι ενισχυτές “Mono” ή “μονοφωνικοί” είναι σχεδιασμένοι για subwoofer. Δουλέυουν με μικρές αντιστάσεις και έχουν  φίλτρα ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή των μπάσων. Αν και πολλοί ενισχυτές 2 και 4 καναλιών μπορούν να γεφυρωθούν για να αυξήσουν την ισχύ τους αρκετά ώστε να οδηγήσουν υπογούφερ, συχνά δεν μπορούν να χειριστούν τη χαμηλή αντίσταση με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται ή και να μπαίνουν σε κατάσταση προστασίας.

Eton SDA 750.1

398,05

Κωδικός προϊόντος: E-43.443 Κατηγορία:
Διαβάστε περισσότερα

Πόση ισχύς χρειάζομαι για ένα υπογούφερ;

Θέλετε το μπάσο σας να συνδυάζεται καλά και να είναι ισορροπημένο με το υπόλοιπο σύστημα σας, σας έχουμε εδώ ένα μικρό οδηγό για την ισχύ του υπογούφερ:

 • Εάν χρησιμοποιείτε το εργοστασιακό στερεοφωνικό  του αυτοκινήτου σας – 50 έως 200 Watt RMS ισχύος για το μπάσο θα είναι μια χαρά.
 • Για πηγή του εμπορίου – θέλετε 200 έως 300 Watt RMS ισχύος για το υπογούφερ σας.
 • Για ηχεία που “παίζουν” με ενισχυτή και περίπου 50 Watt RMS ανά κανάλι – υπολογίστε 250 έως 500 W RMS για μπάσα.
 • Για 100 Watt RMS ή περισσότερα ανά κανάλι – θα χρειαστείτε τουλάχιστον 1.000 Watt RMS για το υπογούφερ σας.

Όπως και με τα ηχεία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ισχύ RMS του υπογούφερ σας είναι ίση ή μεγαλύτερη από την ισχύ RMS του ενισχυτή.

Θα χρειαστεί επίσης να ταιριάξετε την αντίσταση του υπογούφερ σας και του ενισχυτή σας. Θα ήταν κρίμα και σπατάλη χρημάτων να αγοράσετε ένα ή περισσότερα υπογούφερ και έναν ενισχυτή, για παράδειγμα, και να διαπιστώσετε ότι ο ενισχυτής σας δεν μπορεί να οδηγήσει τα υπογούφερ σας  γιατί όπως και να τα συδεσετε, η σύνθετη αντίσταση τους θα ήταν πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα ο ενισχυτής να υπερθερμαίνεται. Θυμηθείτε, αν προσθέτετε ένα υπογούφερ σε ένα εργοστασιακό σύστημα, πάρτε ένα ενισχυτή υπογούφερ με εισόδους line (στάθμης ηχείων), ώστε να μπορεί να πάρει σήμα από τα καλώδια των ηχείων.

Χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια;

Περιηγηθείτε στην κατηγορία ενισχυτές αυτοκινήτων. Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, καλέστε μας στο 2104000981 ή χρησιμοποιήστε την φόρμα επικοινωνίας.
Έχουμε τη γνώση και την διάθεση να σας βοηθήσουμε να βρείτε έναν ενισχυτή που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.